Sidesadle / Dameszadel

In vroegere tijden reden veel dames van de gegoede stand ook graag paard.
De rijkostuums bestonden uit een broek met daar overheen een wijde rok en een bloes met jasje. Vergeet ook niet de hoed!
Het waren niet alleen de kostuums die anders waren, maar ook de zadels waren anders. De dame kon met twee benen aan een zijde rijden door middel van de beugel voor de benen. Dit vraagt een andere discipline van de rijkunst.
Voor een vriendin had ik een paar jaar terug voor een van haar dames 1:12 een zadel gemaakt. Vond het nu tijd er ook weer aan te beginnen.
In Hondarribia zijn er in september feesten waar compagnieën hun cantinere showen. Zo ook een te paard. Dit wil ik gaan uitwerken. Dus eerst een zadel.
Als tiener heb ik geleerd op een dameszadel te rijden en in mijn 2e huwelijk reed ook de dochter van mijn man sidesadle en werd zelfs een keer nationaal kampioen op dit onderdeel.
Zo worden weer een oude en nieuwe hobby samen gevoegd.
Met een paardje 1:12, een origineel dameszadel 1:1 erbij en een meetlint .De maten gemeten de onderdelen uitgetekend en lapjes leer suède vul materiaal lijm en garen en het hout voor de boom aan de slag. Ik had nog een stijgbeugeltje maar de rest is eigen werk.

Hoop dat je hem leuk vind!